366 obiadów
W magazynie
Liczba stron
328
Język wydania
polski
Wydawnictwo
Księży Młyn
Rok wydania
2022
Opis
Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście!
To nie czcze słowa – książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu każdej szanującej się gospodyni, a nazwisko Marii Gruszeckiej unosiło się w pomieszczeniach kuchennych niczym dobry duch opiekuńczy. (…) napisałam tę książkę w celu zaradzenia rzeczywistym potrzebom – deklarowała Gruszecka w przedmowie do 366 obiadów. Jej misja była szlachetna i narodowa – nauczyć Polaków, jak gotować smacznie i zdrowo bez pomocy służby, a także zapoznać ich z oryginalnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Była jedną z pierwszych polskich autorek, które dostrzegły, jak ważne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu jest przestrzeganie zasad związanych z przygotowywaniem i przechowywaniem żywności oraz racjonalnym odżywianiem. W książce 366 obiadów znajdziemy przepisy m.in. na zupy, potrawy z drobiu, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, ryb i raków. Usatysfakcjonowani będą również amatorzy pierogów, galaret, naleśników i sałatek. Choć w czasach Gruszeckiej wegetarianizm uznawano za zbyteczną fanaberię, w niezwykle urozmaiconym menu przewidziała ona też miejsce dla ryżu i warzyw. Wśród receptur nie mogło zabraknąć tych na słodkości i napoje – od kompotów po nalewki.
Niniejsze wydanie książki zostało opracowane na podstawie edycji z 1930 roku.
Autor | Gruszecka Maria |
---|---|
Wydawnictwo | Księży Młyn |
Rok wydania | 2022 |
Język wydania | polski |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 328 |
Numer ISBN | 9788377296431 |
Kod paskowy (EAN) | 9788377296431 |
Wydanie | 1 |
Podtytuł | Praktyczna książka kucharska |
platon_index | 30733817 |
platon_status | JEST |
width | 150 |
rodzaj_platon | Książki |
depth | 29.000000 |
cena_hurt_platon | 27.09 |
cena_hurt_brutto_platon | 28.44 |
rabat_platon | 43 |
author_platon | MARIA GRUSZECKA |
Opinie klientów