Historia polskiego smaku
W magazynie
Liczba stron
296
Język wydania
polski
Wydawnictwo
Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania
2023
Opis
„Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.
Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
Autor | Łozińska Maja, Łoziński Jan |
---|---|
Wydawnictwo | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Rok wydania | 2023 |
Język wydania | polski |
Oprawa | Miękka |
Liczba stron | 296 |
Numer ISBN | 9788301216177 |
Kod paskowy (EAN) | 9788301216177 |
Wydanie | 2 |
Podtytuł | Kuchnia / Stół / Obyczaje |
platon_index | 30708524 |
platon_status | JEST |
width | 165 |
rodzaj_platon | Książki |
depth | 16.000000 |
cena_hurt_platon | 52.86 |
cena_hurt_brutto_platon | 55.5 |
rabat_platon | 25 |
author_platon | MAJA ŁOZIŃSKA |
Opinie klientów