Jeść
W magazynie
Liczba stron
240
Język wydania
polski
Wydawnictwo
Bosz
Rok wydania
2022
Opis
W pięknie ilustrowanym leksykonie znany i lubiany językoznawca, profesor Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt „smacznych słów”. Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek języku polskim. Od „ananasa” do „żurku” wiedzie szlak mądrej opowieści profesora prowadzonej w stylu gawędy poprzez pyszne słowa nie tylko z działu kulinariów, lecz również wielu innych dziedzin życia codziennego. To książka dla wszystkich, nie tylko dla smakoszy, jednak można porządnie zgłodnieć przy jej lekturze.
Autor | Bralczyk Jerzy |
---|---|
Wydawnictwo | Bosz |
Rok wydania | 2022 |
Język wydania | polski |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 240 |
Numer ISBN | 9788375765359 |
Kod paskowy (EAN) | 9788375765359 |
Wydanie | 1 |
platon_index | 30705353 |
platon_status | JEST |
width | 167 |
rodzaj_platon | Książki |
depth | 21.000000 |
cena_hurt_platon | 21.51 |
cena_hurt_brutto_platon | 22.58 |
rabat_platon | 49.7 |
author_platon | JERZY BRALCZYK |
Opinie klientów