Smak zmiany
W magazynie
Liczba stron
284
Język wydania
polski
Wydawnictwo
Scholar
Rok wydania
2014
Opis
Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (…)
Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.
Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.
z przedmowy Jerzego Wilkina
Autor | Goszczyński Wojciech |
---|---|
Wydawnictwo | Scholar |
Rok wydania | 2014 |
Język wydania | polski |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 284 |
Numer ISBN | 9788373837072 |
Kod paskowy (EAN) | 9788373837072 |
Wydanie | 1 |
Podtytuł | Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej |
Opinie klientów