Smaki dwudziestolecia
W magazynie
Liczba stron
184
Język wydania
polski
Wydawnictwo
Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania
2011
Opis
Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.
Autorka Maja Łozińska w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczy mi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o co dziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.
Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej nie publikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.
Maja Łozińska zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym. Studiuje listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe. Wraz z mężem Janem Łozińskim (autorem doboru ilustracji w tej książce) opublikowała między innymi Wokół kuchni i stołu, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej, Narty - Dancing - Brydż, W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne oraz W ziemiańskim dworze.
Autor | Łozińska Maja |
---|---|
Wydawnictwo | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Rok wydania | 2011 |
Język wydania | polski |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 184 |
Numer ISBN | 9788301167493 |
Kod paskowy (EAN) | 978830116749301 |
Wydanie | 1 |
Podtytuł | Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety |
Opinie klientów