Istota ryżu

W magazynie
39,00 zł Special Price 29,77 zł Najniższa cena z 30 dni: 39,00 zł
Liczba stron
384
Język wydania
polski
Wydawnictwo
Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania
2024
Opis
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu. Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostępnego i urzekającego świata mało znanych składników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujące yakitori w tokijskich zaułkach. W ciągu dziesięciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszło do kilku znaczących wydarzeń. W 2007 roku cały świat obiegły nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznał japońskiej stolicy więcej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniły status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. Następnie, w 2013 roku UNESCO przyznała tradycyjnej kuchni japońskiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowego”. Ta informacja także trafiła na czołówki światowych gazet i w efekcie jeszcze więcej zagranicznych szefów kuchni odwiedziło Japonię i znalazło inspiracje w tamtejszych technikach, składnikach i stylach podawania potraw. To właśnie Japonia jest źródłem pomysłów na modne restauracje z otwartą na salę kuchnią oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robią furorę w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To Japończycy dużo wcześniej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media społecznościowe i tradycyjne media poświęcone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczęli odkrywać inne japońskie fast foody i składniki. Japończycy wreszcie uświadomili sobie turystyczny potencjał wizerunkowy własnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastąpił rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyło całe miasta i pozbawiło życia ponad osiemnaście tysięcy osób. Było to najpotężniejsze trzęsienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziło Japonię. Trzęsienie ziemi, tsunami i katastrofa jądrowa, do której doszło w wyniku działania żywiołu, zniszczyły między innymi region ważny ze względu na wytwarzanie żywności. Jakie są długoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpłynęli na odrodzenie się tych regionów i tożsamości Japończyków. Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japońskich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowują posiłki dla klientów. Uczy swoich dorastających synów, na czym polega japoński etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitości, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojęcia są związane z kluczowymi japońskimi zasadami bezinteresowności, społeczności i doskonalenia rzemiosła. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.

Więcej informacji
Autor Booth Michael
Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania 2024
Język wydania polski
Oprawa Miękka
Liczba stron 384
Numer ISBN 9788301197889
Kod paskowy (EAN) 9788301197889
Wydanie 1
Podtytuł O duszy japońskiego jedzenia
width 145
depth 30.000000
Opinie klientów

0

0 opinii

Informacje o opinach

Dodaj pierwszą recenzję tego produktu

Napisz co myślisz o kupionym produkcie. Swoją opinią pomożesz innym w podjęciu dobrej decyzji.
Zobacz również
Chorwacja na czterech kółkach
Chorwacja na czterech kółkach
84,90 zł Special Price 46,44 zł Najniższa cena z 30 dni: 50,43 zł
Zarządzanie kompetencjami
Zarządzanie kompetencjami
99,00 zł Special Price 77,92 zł Najniższa cena z 30 dni: 99,00 zł
Ku twej wieczności 3
Ku twej wieczności 3
26,90 zł Special Price 18,43 zł Najniższa cena z 30 dni: 19,53 zł
Mieczysław Bekker
Mieczysław Bekker
34,99 zł Special Price 14,71 zł Najniższa cena z 30 dni: 21,34 zł
Americana
Americana
54,90 zł Special Price 32,04 zł Najniższa cena z 30 dni: 54,90 zł
Likwidatorzy Czarnobyla
Likwidatorzy Czarnobyla
59,00 zł Special Price 45,01 zł Najniższa cena z 30 dni: 59,00 zł
Piękno metafizyki
Piękno metafizyki
35,00 zł Special Price 20,22 zł Najniższa cena z 30 dni: 35,00 zł
Decyzje strategiczne w łańcuchach dostaw
Decyzje strategiczne w łańcuchach dostaw
59,00 zł Special Price 40,65 zł Najniższa cena z 30 dni: 59,00 zł
Zwyrodnienia narządu ruchu
Zwyrodnienia narządu ruchu
59,00 zł Special Price 46,59 zł Najniższa cena z 30 dni: 59,00 zł
Metody oceny projektu gospodarczego
Metody oceny projektu gospodarczego
79,00 zł Special Price 60,26 zł Najniższa cena z 30 dni: 79,00 zł
Nasze bestsellery
Piekło sierocińca
Piekło sierocińca
54,90 zł Special Price 28,15 zł Najniższa cena z 30 dni: 30,49 zł
Camorra, mafia neapolitańska
Camorra, mafia neapolitańska
44,99 zł Special Price 22,80 zł Najniższa cena z 30 dni: 24,70 zł
Zapadlina
Zapadlina
Ocena:
100%
49,90 zł Special Price 30,15 zł Najniższa cena z 30 dni: 30,21 zł
Iron Flame Żelazny płomień
Iron Flame Żelazny płomień
Ocena:
100%
119,90 zł Special Price 65,30 zł Najniższa cena z 30 dni: 67,70 zł
Metoda Glucose Goddess
Metoda Glucose Goddess
79,90 zł Special Price 44,60 zł Najniższa cena z 30 dni: 45,23 zł
Evergreen
Evergreen
49,99 zł Special Price 33,99 zł Najniższa cena z 30 dni: 49,99 zł
Polana
Polana
47,90 zł Special Price 24,56 zł Najniższa cena z 30 dni: 26,30 zł
Wśród burz
Wśród burz
49,90 zł Special Price 27,80 zł Najniższa cena z 30 dni: 49,90 zł
Rajski zakątek
Rajski zakątek
49,99 zł Special Price 25,25 zł Najniższa cena z 30 dni: 25,31 zł
Rozwódki Konstancina
Rozwódki Konstancina
45,00 zł Special Price 26,01 zł Najniższa cena z 30 dni: 26,44 zł
Istota ryżu