Dzieje łakomstwa i obżarstwa
Wszystkie formaty wydania:
książka
W magazynie
Zbiór felietonów o europejskiej kulturze kulinarnej od menu jaskiniowców, przez rarytasy baru mlecznego, po bufet osobliwości.
Bożonarodzeniowy piernik czy poczciwy ziemniak stają się pretekstem do wędrówki po czasach, miejscach i obyczajach.
Liczba stron
224
Język wydania
polski
Wydawnictwo
Wydawnictwo HARDE
Rok wydania
2019
Format wydania
książka
Gatunek
Poradnik
Opis
Zbiór felietonów o europejskiej kulturze kulinarnej od menu jaskiniowców, przez rarytasy baru mlecznego, po bufet osobliwości. Ze znajomością rzeczy, swadą i dowcipem opowiada o jadłospisie z okresu paleolitu, kuchni mieszkańców kręgu polarnego, smakach starożytnych Greków i Rzymian czy kulinarnych rytuałach prasłowiańskich. Prowadzi slalomem przez kamienie milowe historii gastronomii, przedstawiając kuchenne ewolucje i rewolucje w czasach nowożytnych. Odwołuje się przy tym do prac etnograficznych i wykopalisk archeologicznych, odkryć religioznawców i historyków, dzienników podróżnych i wspomnień, wszak kuchni nie da się pojąć bez kontekstu religijnego i kulturowego. Bożonarodzeniowy piernik czy poczciwy ziemniak stają się tym sposobem pretekstem do wędrówki po czasach, miejscach i obyczajach. Nawyki żywieniowe - jak lustra - obnażają pochodzenie, doświadczenia życiowe, światopogląd, religię, nawet lęki i fascynacje.
Autor | Adrianna Stawska Ostaszewska |
---|---|
Wydawnictwo | Wydawnictwo HARDE |
Gatunek | Poradnik |
Rok wydania | 2019 |
Format wydania | książka |
Język wydania | polski |
Oprawa | broszurowa ze skrzydełkami |
Liczba stron | 224 |
Numer ISBN | 978-83-66252-32-5 |
Kod paskowy (EAN) | 9788366252325 |
Opinie klientów